MARIANNE POSMAN brengt verslag uit over talent rond  Groot-Maldegem.
 
AARDENBURG is the  place to be.

CULTUUR ZOMER AARDENBURG 2015.

Op stap met Vincent van Gogh tijdens de Aardenburgse zomerkunsten 2015.

 
Vele Maldegemnaars trokken jarenlang naar het openlucht zwembad en de sportterreinen in Aardenburg.
De bezoekjes aan Aardenburg werden gecombineerd met een frisdrankje in de cafetaria of op het terras van het zwembad, een lekker frietje met Hollandse mayonaise of ‘pickles’ via een zijmuur op weg naar de fietsenstalling en met de lastige fietstocht naar Eede op een landelijk weggetje met zicht op de weidse velden rondom.
Een stop in Eede om goedkopere sigaartjes en lekkere goede boter, verstopt in lege rijstverpakkingen bij Delphine te kopen  of om een voorraadje voordelige pijnstillers of eau de Cologne bij Anna Steyaert aan de kerk in te slaan met misschien wel een snoepstop bij Julia De Windt op de grens. De smokkelwaar werd angstig langs de douane geloodst in Strobrugge, om opgelucht thuis te komen  na een heerlijke dag in het zwembad, waar een uitgebreide tweede warme maaltijd heerlijk smaakte.
Het zwembad in Aardenburg is nog steeds een trekpleister.

Langzamerhand werden Eede en Aardenburg ideale, pittoreske fietsbestemmingen en talrijke Maldegemse verenigingen organiseerden een culturele uitstap met een bezoek aan de twee prachtige kerken en talrijke andere historische bezienswaardigheden, soms afgesloten met een heerlijke schotel mossels en friet in restaurant Lekens.
Het zwembad  en het sportcomplex in Aardenburg zijn destijds aangelegd door acties van burgemeester Sjef van Dongen en mevrouw Van de Broecke - De Man. Sjef van Dongen is destijds beroemd geworden door zijn reddingsactie van gestrande Spitsberggangers, waarvan onlangs zelfs een film werd uitgebracht.

Wie aan Aardenburg denkt, roept automatisch beelden op van archeologie, geschiedenis met een Romeins verleden, cultuur, kunst en groen.Talrijke bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar.
Een bezoek aan Aardenburg is dan ook must voor groot en klein.
Aardenburg is als een uitzonderlijke edelsteen, niet altijd bij iedereen bekend. Daarom is de culturele week een uitstekende gelegenheid om kunst en cultuur te ontdekken, in dit rustige stadje, op een boogscheut van Maldegem.

Marianne Posman

 

 
 
.